joi, 25 martie 2010

Internet bankingul si PIB-ul

Din cand in cand presa economica (on si off line) devine interesata si de serviciile de internet banking din Romania. Nu e nimic rau in asta, numai ca de cele mai multe ori, in afara de comunicatele oficiale ale bancilor si de articolele platite (mai mult sau mai putin 'la vedere') n-am vazut pina acum un articol in mai firea lui. Poate si pentru ca ceea ce autorul isi doreste sa fie o analiza completa, se transforma ulterior datorita lipdei de transparenta a bancilor intr-un fel de puzzle necompletat din care autorul se chinuie sa traga o concluzie. Paranoia bancilor de a nu divulga 'informatii confidentiale' e cunoscuta, si poate ca si lipsa abilitatii autorului de a obtine niste informatii cat de cat folositoare isi are si ea rolul aici.

Este si cazul Ziarului Financiar, cu "Doua banci ruleaza prin internet banking sume cat un sfert din PIB, ceilalti mai au de recuperat". Nu e nimic rau ca autoarea si-a propus sa afle cati bani se ruleaza prin serviciile de internet banking ale bancilor. E bine ca recunoaste intr-un fel ca nu a reusit sa afle de la toti cat si in ce fel. E bine ca ne da un indiciu cam care este ordinul de marime. Dar cam atat e bine. Restul nu prea. Asta daca articolul este unul cat de cat onest si nu vreun promo la ING.

Prima intrebare este de unde sunt datele. Cum le-a aflat? Banuiala mea e ca pe niste declaratii ale bancilor.

A doua chestiune care imi sare in ochi, este comparatia cu PIB-ul. Aceasta comparatie este relevanta numai daca cifrele se refera exclusiv la ordine de plata intre doua entitati diferite (adica destinatarul este diferit de platitor). Depozitele si schimburile valutare nu au ce cauta in comparatia cu PIB-ul, daca PIB-ul este cel pe care l-am invatat noi la scoala economica.

A treia (si o sa incerc sa ma opresc aici cu critica) este ca singurul motiv pentru care as utiliza valoarea tranzactiilor in loc de numarul lor ca si indicator de evaluare si comparatie este ca 'da bine'. E cool sa le vorbesti oamenilor in miliarde de euro! Dar nu relevant pentru serviciile de genul acesta, unde avantajul pentru client si banca se refera la economia de costuri pentru procesarea unei tranzactii. Procesare care 'ia cam tot atat' indiferent daca in dreptul sumei scrie 1 RON sau 1,000,000 RON.

Pentru cei care prefera tabelele, iata cam cum sta situatia pe care ne-a pus-o in lumina autoarea:


PS: imi cer scuze pentru calitatea pozei, mai lucrez la ea poate.


Evalueaza acest articol: