miercuri, 3 ianuarie 2007

plata cu acces la distanta: tipuri de servicii

Serviciile de internet banking fac parte dintr-o categorie mai larga, si anume asa numitele servicii de plata cu acces la distanta. Cele mai cunoscute tipuri de servicii de plata la distanta oferite de catre banci prezente in Romania sunt:

- aplicatiile de internet banking;
- aplicatiile de home banking;
- aplicatiile de mobile banking.

Aplicatiile de home banking sunt aplicatii care se instaleaza pe computerul clientului, iar comunicarea cu serverul bancii se realizeaza de obicei prin intermediul unui modem, pe o linie telefonica securizata. Clientul trimite de fapt mesajele (ordine de plata) la banca in "pachete", iar pentru receptionarea unor informatii (de exemplu extras de cont) trebuie sa initializeze o sesiune de comunicare si sa formuleze un request. Serviciile de home banking au fost, si mai sunt inca utilizate in principal de catre clientii - persoane juridice (companii si corporatii).

Aplicatiile de internet banking nu presupun instalarea unui software special pe computerul clientului. Datele sunt stocate direct pe serverul bancii, sub forma unei baze de date accesibila fiecarui client in functie de drepturile definite) prin intermeduil unui site de web. Accesul este securizat printr-o cheie de criptare-decriptare (de regula pe 128 bits), prin utilizator si parola de acces. Mai multe despre securizarea accesului intr-un post ulterior.

Asadar, una din diferentele intre cele doua servicii este software-ul instalat pe calculatorul clientului. Din acest punct de vedere, aplicatiile de internet banking prezinta avantajul mobilitatii in utilizare, accesul nefiind strins legat de computer.

Desemeni, aplicatiile de internet banking nu stocheaza date la nivelul computerului clientului, atat informatiile curente cat si istoricul fiind accesibile in orice moment (atit timp cit serverul bancii este accesibil). Si acesta este un plus de flexibilitate in accesul la date.

Desi este des intilnita opinia conform carora serviciile de internet banking sunt mai potrivite clientilor de tip persoane fizice iar cele de tip home banking mai adaptate nevoilor companiilor, acest lucru nu este intotdeauna adevarat. In mod cert, aplicatiile de internet banking sunt 'mai tinere'decat cele de home banking, si de multe ori aceasta parere este 'sprijinita' de rezistenta la schimbare a utilizatorilor.

Majoritatea serviciilor de plata cu acces la distanta oferite de bancile romanesti sunt de tipul internet banking. Aplicatiile mobile-banking care presupun comunicarea cu banca prin telefonul mobil sau PDA-uri si se bazeaza pe servicii oferite de un operator de telefonie - sunt mai putin intalnite in Romania.

Pe linga serviciile de plata la distanta oferite de banci, in Romania mai exista si instrumente de plata electronica (in principal pe baza cardului bancar) oferite de diferite institutii sau companii (de exemplu e-facturi.ro, vodafone-myaccount etc).

Avantajele serviciilor de Internet Banking sunt in principiu cele legate de economia de timp, costurile de utilizare reduse si accesul permanent (teoretic) la informatiile legate de operatiunile bancare, indiferent de programul de lucru al bancii. Barierele de utilizare sunt reduse: nu ai nevoie decit de un cont bancar si de acces la internet.

Rate this article

0 Comments: