vineri, 26 octombrie 2007

Portabilitatea aplicatiilor de Internet Banking Romanesti

posturi despre acelasi subiect:
Cum alegi o solutie de Internet Banking?
Costurile serviciilor de Internet Banking
Securitatea serviciilor de Internet Banking din Romania
Accesibilitatea aplicatiilor de Internet Banking
Facilitatile oferite de aplicatiile de internet banking din Romania
Adaptabilitatea aplicatiilor de Internet Banking din Romania
Capacitatea de lucru in timp real
Capacitatea de integrare cu alte sisteme a aplicatiilor de Internet Banking romanesti
Ma apropii de finalul analizei serviciilor romanesti de Internet Banking. Desi nu am intentionat sa lungesc expunerea atit de mult timp (primul post din aceasta serie a fost publicat in mai 2007), lipsa timpului si un oarecare grad de comoditate m-au facut iata sa ma apropii de incheiere la 5 luni distanta. Imi cer scuze cu aceasta ocazie si sper ca de-acum inainte sa reusesc sa postez ceva mai des.

Asadar, conform setului de criterii de evaluare a solutiilor de Internet Banking expus la inceput, penultimul (cel de-al 8-lea) criteriu propus este portabilitatea.
Am definit atunci portabilitatea, ca fiind gradul de dependenta a unei aplicatii de browserul utilizat pentru accesul la Internet, sau de sistemul de operare al computerul de pe care se realizeaza accesul.

La prima vedere, aflindu-ne in domeniul internet ni s-ar parea natural ca o aplicatie sa nu depinda de sistemul de operare sau de browserul aflat pe computerul de pe care se face accesul la internet. Nu este intotdeauna asa. De regula limitarile sunt date in primul rand de metoda de autentificare utilizata, si de aceea unele la unele aplicatii se constata aceasta dependenta.

Este insa adevarat ca majoritatea aplicatiilor intalnite in Romania NU DEPIND intr-o foarte mare masura de configuratia software. Ele se pot utiliza de pe aproape orice calculator si aproape orice tip de conexiune la internet (evident ca intotdeauna este de preferat o conexiune rapida). Din panelul nostru de aplicatii analizate, doar pentru 3 se constata o dependenta legata de browser si de sistemul de operare: AlphaClick, F@stbanking si BT24 (toate au nevoie de Windows si MS Internet Explorer).

Dupa ce le-am trecut prin 'malaxorul' unui sistem relativ complicat si sintetic de evaluare (cum va mai spuneam, la baza evaluarii sta o scala sintetica de notare cu valori intre 1 si 5, pe care o sa incerc sa-l descriu cit mai amanuntit intr-un post dedicat), iata clasamentul obtinut din punct de vedere al portabilitatii:


Evalueaza acest articol:

0 Comments: